Hur du tvättar motorcykel eller moped

Hur du tvättar motorcykel eller moped

AnniePublicerat av

Är du redo att ge din trogna motorcykel eller moped den kärlek och omsorg den förtjänar? Tänk dig känslan när du kör på en skinande ren motorcykel eller moped – det är inte bara en fråga om utseende, utan även underhåll och säkerhet.

Jag har spenderat många timmar med att tvätta och vårda mina tvåhjuliga vänner, och nu tänkte jag dela med mig av mina bästa tips till dig. Låt oss förklara hur du kan göra din motorcykel eller moped skinande ren och i toppskick!

Förberedelser inför tvätt

Innan du drar igång med svampen och hinken, låt mig gå igenom vad du behöver för att göra jobbet rätt. Det är viktigt att förbereda ordentligt för att skydda din motorcykel eller moped och för att få bästa möjliga resultat. Så, vad behöver du?

 1. Rengöringsmedel: Använd ett milt, pH-neutralt schampo som är snällt mot din fordonets lack och delar.
 2. Svampar och borstar: Ha olika storlekar och hårdhet för att komma åt på alla ställen utan att skada ytan.
 3. Mikrofiberdukar: Dessa är guld värda när du ska torka utan att lämna ränder eller repor.
 4. Hink med vatten: Självklart, men kom ihåg att byta vatten ofta så du inte skrubbar med smutsigt vatten.
 5. Högtryckstvätt eller slang: För en effektiv och grundlig avspolning.
Förberedelser inför Tvätt av motorcykel eller moped

Kom ihåg att skydda de känsliga delarna på din motorcykel eller moped. Täck över intag, elkomponenter och avgassystem med plastpåsar eller liknande. Och en sista sak, gör detta på en plats där du inte stör grannarna och där tvättvattnet kan rinna bort på ett miljövänligt sätt.

Tvättprocessen

Nu när du är väl förberedd, är det dags att få igång själva tvättprocessen. Följ dessa steg, och du kommer att se hur din motorcykel eller moped förvandlas!

 1. Försiktigt Avspolning: Börja med att spola av din motorcykel eller moped försiktigt med en högtryckstvätt eller slang. Detta hjälper till att lösgöra och ta bort löst smuts och grus som kan repa ytan under tvättningen.
 2. Applicera Schampo: Blanda ditt rengöringsmedel i en hink med vatten och använd en mjuk svamp eller borste för att applicera det över hela motorcykeln eller mopeden. Var varsam och arbeta i små sektioner.
 3. Skonsam Skrubbing: Använd olika borstar för att komma åt svårtillgängliga platser. Var extra försiktig kring dekaler och känsliga ytor. Kom ihåg, skonsamt är nyckelordet här!
 4. Sköljning: När du har skrubbat hela fordonet, är det dags att skölja av allt schampo. Se till att inte lämna några schamporester, då de kan lämna fläckar när de torkar.
 5. Kontroll: Gå över fordonet noggrant och upprepa rengöringen på områden som behöver extra uppmärksamhet.
Tvättprocessen av en motorcykel eller moped

Tänk på att inte göra detta i direkt solljus. Solen kan torka schampot för snabbt, vilket lämnar fläckar och ränder. Och kom ihåg, ju oftare du gör denna process, desto enklare blir det att hålla din motorcykel eller moped ren.

Efter tvätten

Grattis, din motorcykel eller moped är nu tvättad! Men jobbet är inte riktigt klart än. Det finns några viktiga steg att ta hand om efter tvätten för att säkerställa att din tvåhjuling inte bara ser bra ut, men också håller sig i bra skick.

Använd mikrofiberdukar för att försiktigt torka av fordonet. Det är viktigt att inte lämna vatten på ytan för länge, speciellt i skrymslen och vrår, där vatten kan leda till korrosion.

Efter att fordonet är torrt, ta en titt på kedjan och andra rörliga delar. Dessa kan behöva smörjas efter kontakt med vatten.

Om du vill, kan du nu polera och vaxa din motorcykel eller moped för extra glans och skydd. Detta steg är inte obligatoriskt, men det gör stor skillnad för utseendet och skyddar mot smuts och UV-strålar.

Underhåll mellan tvättar

För att hålla din motorcykel eller moped i bra skick mellan tvättarna, finns det några enkla saker du kan göra:

 • Snabb Rengöring: Om du märker smuts eller damm, använd en torr eller lätt fuktad mikrofiberduk för att snabbt ta bort det.
 • Kontrollera regelbundet: Ta dig tid att snabbt titta över fordonet efter varje tur. Det hjälper dig att upptäcka potentiella problem eller smuts som behöver åtgärdas.
 • Skydda från Elementen: Om möjligt, förvara din motorcykel eller moped under tak eller med en skyddande presenning. Detta minskar mängden smuts och exponering för väder och vind.
Underhåll Mellan Tvättar för motorcykel eller moped

Avslutning

Kom ihåg att regelbunden rengöring och underhåll inte bara gör ditt fordon snyggare, utan även förlänger dess livslängd och säkerställer en säker körupplevelse.

Ta hand om din tvåhjuling, och den kommer att ta hand om dig. Hoppas dessa tips varit hjälpsamma. Ut och njut när du kör din välvårdade motorcykel eller moped!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *